Лятото и туристите върнаха коронавируса в Черна гора

Според посланика ни в Подгорица здравната система в страната се справя със ситуацията.

В края на май Черна Гора след повече от 3 седмици без нови случаи се обяви за една от първите страни, свободни от коронавирус. В края на юли обаче ситуацията е различна. Думата, която я обобщава, е завръщане – първо на туристите, след това на новозаразените, а сега и на епидемичните мерки.

Как и защо балканската страна допусна повторно разрастване на инфекциозното заболяване? 

„За първите три месеца на епидемията в Черна гора имаше само 354 случая, от 15 юни към момента те вече са 1920. Има обяснение – това е заради отварянето на границите и летния сезон, който предполага повече събирания и чествания“, каза за „България сутрин“ посланикът на България в Подгорица – Меглена Плугчиева.

Вече в страната е задължително носенето на маски не само на закрити, но и на открити места. Заведенията по крайбрежието вече работят само до 00:00 часа.

„Прави се необходимото, за да бъде ситуацията под контрол. Проблемът е, че в Черна гора има само една лаборатория за PCR тестове, следователно тестове за туристи не се правят. За тях това е проблем, тъй като връщайки се в съответната страна, им се изисква отрицателен PCR тест. В Черна гора няма блокирани българи“, коментира Плугчиева.

Тя посочи, че възможност за тест има в Дубровник или за 48-часов тест в Ниш, който може да се направи при прибиране към България.

Здравната система на Черна гора, която е крехка, все още се справя със ситуацията. Икономическата и социалната криза започват да се чувстват все повече. Към 10 юли туристите, дошли в Черна гора, са с 92% по-малко в сравнение със същия период миналата година“, изтъкна в ефира на Bulgaria ON AIR посланикът ни в Подгорица.

По думите ѝ най-засегнат е секторът на малкия и средния бизнес, а при големите проекти все още няма толкова голямо изражение на кризата.

Ако има положителен елемент от кризата, той е в активната политика на ЕС спрямо Балканите и Черна гора. Тя има изражение под формата на пряка и индиректна финансова помощ, допълнителни 50 млн. за икономически мерки. Сега Черна гора е предвидена към Фонда за възстановяване, като конкретните суми ще бъдат обявени през есента“, отбеляза Меглена Плугчиева.

Вижте цялото интервю тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *