Новини

Черна Гора обяви нова епидемия от COVID-19

Националният координационен съвет по инфекциозни заболявания (NKT) при правителството на Черна гора обяви завръщането на епидемията от COVID-19 в цялата страна поради увеличаване на заболеваемостта, съобщиха от кабинета.

Институтът по обществено здраве в Подгорица съобщи, че през изминалите 24 часа са били тествани 612 души, 98 от тях са положителни за коронавирус. През последните 24 часа не е имало смъртни случаи, като общо от възобновяването на епидемията през юни са загинали 26 души, а в страната в момента има 1920 активни пациенти.

„Епидемия от COVID-19 е обявена в цяла Черна гора. Мерките, които влизат в сила от днес са: задължително носене на маски на открито и на закрито, включително от деца над седем години. Масови събирания са разрешени за максимум 40 души в открити пространства, 20 – на закрито“, заяви правителството в Tуитър.

До 6 август е разширена забраната за работа на дискотеки и нощни клубове, за организиране на сватби, рождени дни и други семейни тържества на закрито. Забраната за музика на живо в местата за забавление е удължена до 30 август. Работното време на кафенета и ресторанти е ограничено в различните региони.

Черногорското правителство настоява, че смъртните случаи са резултат от „внесени“ инфекции от съседни страни. Националният координационен съвет по инфекциозни заболявания към правителството на Черна гора предварително забрани всички политически и религиозни събирания поради нарастващата честота на заразявания с COVID-19.

През юни бяха идентифицирани нови пациенти, въпреки факта, че през втората половина на май черногорските власти обявиха победа над епидемията.

Източник: dariknews.bg