Новини

България като нова NEARSHORING ДЕСТИНАЦИЯ – проект на Българската Агенция за инвестиции и двустранните търговски и индустриални камари

Българо-Черногорската Търговско-Промишлена палата е част от кампанията за представяне  на България като нова „nearshoring“ дестинация в световен мащаб, организирана от Българска агенция за инвестиции/БАИ/ и  Двустранните Търговски и Индустриални Камари.

През последните два месеца Българската агенция за инвестиции и 15 от двустранните  камари у нас се стремят да позиционират България като отлична дестинация за релокация на производства в процеса по скъсяване на веригите на доставки-/nearshoring/. Предстоят да бъдат проведени серия от мероприятия, свързани с брандирането на България като жизнена среда за пренасяне на производствени мощности.

Съвместната инициатива включва видео конференции с представители на бизнеса, инвеститори, които са членове на Двустранните Търговски камари, участие на български посланици и търговски аташета. Инициативата включва и разпространение на съвместна брошура представяща ключовите предимства  на България като дестинация, която може да съкрати веригите на доставки.

На 30 юли се проведе Първата видеоконференция  с участието на Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ и Ръководствата на Двустранните търговски камари с техните членове. Основните цели пред участниците в конференцията са да анализират влиянието на пандемията от корона вируса в страната, да се очертаят възможностите за популяризиране на България  като възможна „nearshoring” дестинация. Предимствата ни са Геостратегическото местоположение, добрите финансови параметри в ЕС, ниските данъци, образованата и квалифицирана работна ръка, които страната ни предлага на  мултинационалните компании за да преместят своето производство  именно в  България.

Второто събитие от кампанията ще се състои през ноември. Очаквайте подробности.

photo by Scalors

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *